Inför den svenska Neurologiveckan har vi intervjuat Lenka Nováková Nyrén, överläkare och ordförande för Svenska MS-sällskapet, samt professor Jan Lycke från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Deras insikter belyser aktuella utmaningar och framsteg inom MS-området samt vikten av Neurologiveckan för att främja kunskap och samarbete inom neurologin.

 

Bild på Lenka Nováková Nyrén, överläkare och ordförande för Svenska MS-sällskapet, samt professor Jan Lycke  från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

 

Intervju med Lenka Nováková Nyrén, överläkare och ordförande Svenska MS-sällskapet

Hur tycker du att Svenska MS-sällskapet bidrar till framsteg inom MS-området, och vilka är era primära mål just nu?

Svenska MS-sällskapet spelar en avgörande roll i att främja framsteg inom MS-området genom att tillhandahålla uppdaterad information om MS och relaterade sjukdomar samt deras behandlingar, skrivet av svenska experter inom området. Vårt mål är att anpassa ny kunskap till svenska förhållanden och ge praktisk användbar information. Styrelsen och de olika utskotten publicerar fortlöpande de mest betydelsefulla förändringarna i kunskapsläget på hemsidan. Under sällskapets årsmöte delas årligen stipendier ut ur MS-forskningsfonden, vilket stödjer MS-forskning och bidrar indirekt till nya forskningsresultat inom området.

Hur ser du på betydelsen av Neurologiveckan för MS gemenskapen och dess bidrag till att höja medvetenheten och kunskapen om MS?

Neurologiveckan är ett mycket betydelsefullt möte för alla neurologer för att hålla sig uppdaterade inom alla områden inom neurologin. Informationen är anpassad till svensk sjukvård och vi har i år ett brett tema “MS 2.0 – Neuroinflammation i förändringens tid”. Läkare med neuroinflammation som subspecialitet, förutom MS, tar hand även om andra inflammatoriska sjukdomar i centrala nervsystemet. Vi tar upp nya diagnoskriterier, presenterar resultat från den nationella behandlingsstudien RIDOSE, har uppdateringar om graviditet och amning samt kommer att prata om autoimmuna encefaliter som är ett växande område. Förhoppningsvis kan vi inspirera våra kollegor att fördjupa sig inom området och bli medlemmar i Svenska MS-sällskapet.

Har det varit några stora förändringar inom MS-området som du har sett under din tid som ordförande för Svenska MS-sällskapet?

Den största förändringen är de nya diagnostiska kriterierna för MS som kommer att förändra hur vi följer upp och behandlar MS-patienter. Det kommer att förändra hur vi till exempel ser på RIS (radiologiskt isolerat syndrom). En del av patienter med RIS kan med de nya kriterierna klassas som MS och därför borde även personer utan MS-symtom men med radiologisk MS-bild få erbjudas behandling och bör få uppföljning som MS-patienter med symtom.

Vad skulle du vilja att ST-läkare tar med sig från denna Neurologivecka och hur kan det hjälpa dem i deras arbete med MS-patienter?

Det som kan vara intressant för ST-läkare är att få kännedom om Svenska MS-sällskapet, sällskapets hemsida och allt det arbete med utbildningar som vi gör för ST-läkare, för specialister och för andra yrkeskategorier inom MS-området

 

Intervju med Jan Lycke, professor vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Vilka är de mest spännande ämnena eller sessionerna i programmet för Neurologiveckan i år enligt dig?

Det finns många intressanta ämnen som tas upp under Neurologiveckan i år. Några av de mest spännande enligt mig är genetisk screening och tofersenbehandling av ALS, AI inom huvudvärksvården och neurologin, autoimmun encefalit, samt Linköpingsmodellen för utredning av muskelsjukdomar. Dessa ämnen representerar banbrytande forskning och innovativa behandlingsmetoder som kan ha stor inverkan på neurologiområdet.

Vad tror du kommer att vara de största diskussionsämnena inom MS under konferensen i år?

De största diskussionsämnena inom MS under årets konferens kommer sannolikt att vara de nya diagnoskriterierna för MS och Ridose-studien. Dessa ämnen är av stor betydelse för hur vi diagnostiserar och behandlar MS-patienter och kommer att vara centrala i många av de samtal och presentationer som hålls under konferensen.

Hur tycker du att Neurologiveckan har utvecklats över åren och vad förväntar du dig av det i framtiden?

Neurologiveckan har utvecklats till att bli ett mycket bra forum för utbildning, utbyte av erfarenheter och möjlighet till nya kontakter inom neurologin. Jag förväntar mig att detta forum kommer att fortsätta växa och utvecklas, och att det kommer att fortsätta vara en viktig plattform för att dela kunskap och främja samarbeten inom neurologiområdet.

Du ska ju föreläsa i samarbete med Novartis och Merck under onsdagskvällen, vad kommer det handla om?

Min föreläsning i samarbete med Novartis och Merck under onsdagskvällen kommer att handla om diagnostik och differentialdiagnostik vid MS, med fokus på de nya diagnoskriterierna för MS, NMOSD och MOGAD baserat på fall. Vi kommer att diskutera de senaste framstegen inom diagnostik och hur dessa nya kriterier kan hjälpa oss att bättre förstå och behandla dessa komplexa sjukdomar.

 

Få svar på dina frågor


Få det senaste inom din specialitet

Anmäl dig till våra digitala utskick.

 

Boka informationsmöte

Boka ett infomationsmöte med oss på din arbetsplats eller via webben.

Kontakta oss

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss?

SE2504010_11399896 (10 april 2025)