Novartis önskar göra er uppmärksamma på att det finns möjlighet till kostnadsbesparingar genom att välja Cosentyx i stället för andra IL-hämmare med godkänd indikation för axial spondylartrit (axSpA) respektive hidradenitis suppurativa (HS) när behandling med TNF-hämmare inte uppnår effekt eller inte är lämplig. Genom att välja Cosentyx kan regionen spara 50 000 kr respektive 110 000 kr per patient och år vid behandling av axSpA respektive HS. 

 

Cosentyx ingår i högkostnadsskyddet sedan 20151 och används för behandling av plackpsoriasis (PsO), psoriasisartrit (PsA), axSpA, HS samt juvenil idiopatisk artrit (JIA).

Axial spondylartrit är en inflammatorisk ryggsjukdom som tillhör gruppen seronegativa spondylartriter, inklusive ankyloserande spondylit (tidigare Bechterews sjukdom) och icke-radiologisk axial spondylartrit. Tillståndet ger symtom i rygg och bäckenleder som beror på inflammation. Patienterna behandlas initialt i primärvården, men vid hög sjukdomsaktivitet eller bristande behandlingssvar av NSAID och kortisoninjektioner bör remiss skickas till reumatolog för eventuell biologisk behandling.

HS (även kallad acne inversa) är en kronisk inflammatorisk sjukdom med återkommande smärtsamma, djupa suppurerande lesioner (varbildande sårskador) i områden med apokrina svettkörtlar (finns framför allt i armhålor, ljumskar och underliv). Höggradig inflammation, täta återkommande recidiv och kronisk smärta inverkar menligt på livskvaliteten och begränsar rörligheten.

Under 2022-2023 genomförde TLV en omprövning av samtliga åtta subventionerade IL-hämmare: interleukin 17 (IL17), interleukin 23 (IL23) och interleukin 12/23 (IL12/23) -hämmare. Omprövningen resulterade i att den genomsnittliga läkemedelskostnaden vid behandling av plackpsoriasis (PsO) harmoniserades för de flesta IL-hämmare.

För indikationen axial spondylartrit (axSpA) genomförde TLV en kostnadsjämförelse mellan de IL-hämmare som har indikation axSpA: Cosentyx, Bimzelx och Taltz. TLV bedömde dessa som jämförbara behandlingsalternativ. TLV anser att skillnaderna i kostnader mellan Cosentyx jämfört med Bimzelx och Taltz är betydande och för stora för att bedömas som rimliga, se tabell 1. Detta gäller även om andelen patienter som behandlas med den högre dosen av Cosentyx® vägs in. 

Mot denna bakgrund beslutade TLV att endast subventionera Cosentyx för behandling av axSpA2. Genom att använda Cosentyx kan regionen uppnå besparingar på cirka 50 000 kr per patient och år. 

Tabell 1: Översikt av dosering och kostnad för de läkemedel som har godkänd indikation för behandling av axSpA. Årlig kostnad utgörs av ett diskonterat genomsnitt över tre år. Dosering baseras på tillgänglig information på fass.se samt SPC. Beräkningarna är utförda enligt TLV:s beräkningsmodell för IL-hämmare.


För indikationen HS har två IL-hämmare godkänd indikation, Cosentyx och Bimzelx. Kostnaden för att behandla patienter med HS är betydligt lägre med Cosentyx än med annan IL-hämmare, se tabell 2. 

Genom att välja Cosentyx i stället för annan IL-hämmare kan regionen spara 110 000 kr per patient och år. 

Tabell 2: Översikt av dosering och kostnad för de läkemedel som har godkänd indikation för behandling av HS. Årlig kostnad utgörs av ett diskonterat genomsnitt över tre år. Dosering baseras på tillgänglig information på fass.se samt SPC. Beräkningarna är utförda enligt TLV:s beräkningsmodell för IL-hämmare.


Kontakta oss om du vill få mer information om Cosentyx

Kontakta oss


Referenser

  1. Cosentyx ingår i högkostnadsskyddet med begränsning, TLV
  2. Beslut TLV 2023-09-21 

 

*Utgår från TLVs modell för beräkning och jämförelser av läkemedelskostnader. Diskontering görs med 3% från år 2. Läkemedelskostnaden beräknas utifrån de doseringar som är listade på Fass.se.

Cosentyx (sekukinumab). Beredningsform: Cosentyx 75 mg eller 150 mg injektionsvätska, lösning i förfylld spruta. Cosentyx 150 mg eller 300 mg injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna. Rx; (F- Förmån).   

Sekukinumab är en helt human antikropp som binder och neutraliserar interleukin 17A (IL-17A). ATC-kod: L04AC10 Indikationer: 1) Måttlig till svår plackpsoriasis hos vuxna som behöver systemisk behandling. 2) Måttlig till svår plackpsoriasis hos barn och ungdomar från 6 års ålder som behöver systemisk behandling. 3) Måttlig till svår aktiv hidradenitis suppurativa (acne inversa) hos vuxna med otillräckligt svar på konventionell systemisk HS-behandling 4) Som monoterapi eller i kombination med metotrexat vid behandling av aktiv psoriasisartrit hos vuxna när svaret på tidigare sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARD:s) har varit otillräckligt. 5) Aktiv ankyloserande spondylit hos vuxna med otillräckligt svar på konventionell behandling. 6) Aktiv icke-radiografisk axial spondylartrit med objektiva tecken på inflammation påvisat med CRP och/eller MRT hos vuxna som haft ett otillräckligt svar på NSAID. 7) Som monoterapi eller i kombination med metotrexat för behandling av aktiv entesitrelaterad artrit. 8) Som monoterapi eller i kombination med metotrexat aktiv juvenil psoriasisartrit hos patienter 6 år och äldre som har svarat otillräckligt på eller inte kan tolerera konventionell behandling. Kontraindikationer: Allvarliga överkänslighetsreaktioner mot den aktiva substansen eller mot något hjälpämne. Kliniskt betydelsefull aktiv infektion. Varningar och försiktighet: Försiktighet ska iakttas vid övervägande att använda Cosentyx till patienter med en kronisk infektion eller anamnes på återkommande infektion. Cosentyx rekommenderas inte till patienter med inflammatorisk tarmsjukdom såsom Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Kvinnor i fertil ålder ska använda en effektiv preventivmetod under behandlingen och i minst 20 veckor efter avslutad behandling. Cosentyx ska undvikas under amning. Läkemedelsförmån: Subventioneras endast vid plackpsoriasis, psoriasisartrit, axial spondylartrit, hidradenitis suppurativa och juvenil idiopatisk artrit när behandling med TNF-hämmare gett otillräcklig effekt eller inte är lämplig. Produktresumé: Uppdaterad 2023-08-29, för fullständig förskrivarinformation och pris, se www.fass.se

Novartis Sverige AB, Telefon 08-732 32 00, www.novartis.se

SE240906_11265487 (6 september 2024)