PODD  

Hur möter den svenska vården de uppdaterade ESC-rekommendationerna?

Nu är det 2 år sedan ESCs nya riktlinjer för behandling av HFrEF publicerades. Hör Lars Lund och Oscar Braun diskutera hur de tagits emot och vad vi lärt oss på vägen. Hur gör man när man sätter in fyra läkemedel så snabbt som möjligt på kliniken och hur gör man i öppenvården? Finns det ny dokumentation?



Medverkande: Lars Lund, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna och Oscar Braun, överläkare och docent vid Lunds universitet.

SE2309193824

Bild på patient´: Anne

 

  PATIENTFALL  

Systolisk hjärtsvikt med samsjuklighet diabetes - typfall

Hur optimerar man behandlingen av systolisk hjärtsvikt hos en patient med diabetes? Följ Anne 67 år, under två besök på hjärtmottagningen.

Fallet tar ca 5 minuter.



Författare: Lars Lund, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna. Lars är in internationellt framstående forskare inom behandling av hjärtsvikt med stort engagemang inom svikt, t.ex. inom styrelsen för Heart Failure Association inom ESC och RiksSvikt.

SE2311133204

 

Starta patientfallet

 

Bild på patient: Benjamin

 

  PATIENTFALL  

Patient med HFrEF NYHA III trots optimal behandling - typfall

Träffa Benjamin 72 år, som trots behandling med alla fyra rekommenderade basläkemedel vid HFrEF, är i NYHA III och behöver justering av sin behandling. Hur ska man tänka kring fortsatt behandling?

Fallet tar ca 5 minuter.



Författare: Lars Lund, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna. Lars är in internationellt framstående forskare inom behandling av hjärtsvikt med stort engagemang inom svikt, t.ex. inom styrelsen för Heart Failure Association inom ESC och RiksSvikt.

SE2311133201

Starta patientfallet


 

 

  PODD  

Hjärtsviktsbehandling, var står vi idag? Del 2

Med de nya riktlinjerna från ESC 2021 står vi inför ett fundamentalt skifte i hjärtsviktsbehandlingen, menar Lars Lund. De nya riktlinjerna rekommenderar att alla patienter med HFrEF ska behandlas med 4 olika basläkemedel, vilka ska sättas in så fort som möjligt. Här förklarar Lars varför implementeringen på klinik är så viktigt och hur det kan gå till i praktiken.



Medverkande: Lars Lund, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

SE2302077097
 

 

  PODD  

Hjärtsviktsbehandling, var står vi idag? Del 1

Under hösten 2021 kom det nya riktlinjer från ESC avseende behandling av kronisk hjärtsvikt. Hör Lars Lund beskriva hur de senaste årtiondenas framsteg inom hjärtsviktsbehandling legat till grund för formuleringen av de nya riktlinjerna. Följ med på en spännande resa från den moderna hjärtsviktsbehandlingens första stapplande steg på sextiotalet fram till där vi står idag.



Medverkande: Lars Lund, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

SE240704_11227596

 

 

  VIDEO  

Hur blir vi ännu bättre på att behandla hjärtsvikt?

Nyss hemkommen från ESC 2023 reflekterar Lars Lund över utvecklingen inom de senaste årens hjärtsviktsvård. Hur väl har riktlinjerna från 2021 implementerats och vad har vi lärt oss sedan dess? Lars avslutar med att ge en övergripande bild av hur situationen ser ut i Sverige. Hur kommer det sig egentligen att behandlingsresultatet vid hjärtsvikt är bättre för patienter som ingår i RiksSvikt än för de som står utanför registret?



Medverkande: Lars Lund, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

SE2309141473
 

 

  VIDEO  

Implementering av ESC-HF guidelines på avdelning

ESC rekommenderar insättning av 4 basläkemedel så snabbt som möjligt hos patienter med nyupptäckt HFrEF. Men i vilken ordning ska läkemedlen sättas in och hur gör man när patienten inte tolererar ett eller flera av behandlingsalternativen? Med hjälp av ett fiktivt patientfall delar Charlotta Ljungman med sig av sina kliniska erfarenheter från vården av HFrEF-patienter.



Medverkande: Charlotta Ljungman, sviktspecialist och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

SE2208104123

 

 

  VIDEO  

HFrEF: Erfarenheter från implementering av ESC-HF 2021 guidelines

Hösten 2021 kom ESC med nya riktlinjer för behandling av HFrEF, vilka förespråkar snabb läkemedelsinsättning och en tät och multidisciplinär uppföljning. Utifrån ett fiktivt patientfall berättar Patrik Lyngå om sina erfarenheter från de första 9 månadernas arbete enligt de nya riktlinjerna på Södersjukhuset. Hur har de fått det att fungera?



Medverkande: Patrik Lyngå, sviktsköterska och med. Dr vid Södersjukhuset.

SE2305233568
 

 

 VIDEO  

I ljuset av ESCs nya riktlinjer för hjärtsvikt

Det har hänt mycket inom behandling av HFrEF under de senaste åren. I denna video får du en sammanfattning av en längre föreläsning med Anders Lundberg om hur riktlinjerna har förändrats och vilken evidens som ligger bakom den förändrade strategin.



Medverkande: Anders Lundberg, ST-läkarchef, medicinkliniken Hudiksvall. Doktorand i hjärtsviktsdiagnostik vid Karolinska Institutet

SE2305233575

 

 

  VIDEO  

Betydelsen av RWE och erfarenheter från RiksSvikt

Real World Evidence (RWE)-data kan bidra med intressant information som kompletterar kunskapen från randomiserade kontrollerade studier (RCT). För- och nackdelar med de båda studievarianterna diskuteras och exempel ges utifrån en nyligen publicerad svensk registerstudie (RiksSvikt) med sakubitril/valsartan.



Föreläsare: Oskar Käck, medical lead, Novartis.

SE2212223142
 

 

 VIDEO  

Hur kan implementeringen av ESC-HF 2021 guidelines på kliniken bli bättre?

Det pågår ett intensivt arbete över hela landet med att implementera ESCs senaste riktlinjer för vård av HFrEF-patienter. Men, enligt Edit Floderer går det trögt. Vad det beror på och hur man enligt henne kan effektivisera implementering är saker som hon delar med sig av i den här korta sammanfattningen.



Medverkande: Edit Floderer, överläkare inom Hjärt- och akutmedicin, Centralsjukhuset i Karlstad. Medlem i terapigruppen Hjärta-kärl i region Värmland.

SE2305233572

 

 

  VIDEO  

Hur organiserar vi vården av hjärtsviktspatienter?

Enligt riktlinjerna från ESC 2021 ska patienter med hjärtsvikt komma på återbesök redan inom 1–2 veckor efter utskrivning. Det kan innebära en stor utmaning för kliniken. Därför har man vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge etablerat en järtsviktsdagvård. Hör Magnus Nygren förklara hur den är upplagd och hur denna lösning lett till förbättrad effektivitet,kostnadsbesparingar och ökad patientnöjdhet.



Medverkande: Magnus Nygren, kardiolog, specialist inom hjärtsvikt och ansvarig läkare för dagvårdsverksamheten (HDA) vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

SE2305233561
 

Få svar på dina frågor


Få det senaste inom din specialitet

Anmäl dig till våra digitala utskick.

 

Boka informationsmöte

Boka ett infomationsmöte med oss på din arbetsplats eller via webben.

Kontakta oss

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss?

SE240610_11208201 (10 juni 2024)